Vejrtrækning 

Har du astma, kronisk hoste, åndenød, lufthunger eller svært ved at få vejret, når du dyrer sport? 

Hvis du hos lægen har fået udelukket, at der ligger anden sygdom til grund, kan vejrtrækninsproblemerne være dysfunktionel vejrtrækning, VCD eller EILO.

Ved astma, kronisk hoste, lufthunger (en følelse af ikke at få nok luft og behov for dybe vejrtrækninger), og ved VCD/EILO (den tilstand hvor stemmelæber eller strukturere i struben lukker til under indånding), ses ofte en for spændt vejrtrækningsmuskulatur og en dyskoordinering af åndedrætsmusklerne.

Vi har alle som spæde trukket vejret på den mest hensigtsmæssige måde. På vores vej gennem livet kommer der ofte dårlige vaner, spændinger og ubevidste blokeringer i åndedætsmuskulaturen. Disse ubevidste vaner kan bevidstgøres og ændres, og ofte kan problemerne derved mindskes eller afhjælpes.

Dette kan jeg hjæpe dig med. Ved simple øvelser kan du genetablere et sundt og velkoordineret vejrtrækningsmønster.

 

 

 

 

Stemmeforløb på CSV

Jeg fik i november 2022 tilbudt et stemmeforløb hos stemmelogopæd Inge Brink på CSV, via min halslæge.

Jeg havde ”ødelagt” min stemme (ødem på stemmebåndet) og jeg blev, både på min arbejdsplads og hjemme, kaldt for ”Cirkeline”.

I dag er det blevet April 2023 og min stemme er så god, som ny. 

Forløbet har været så meget mere end stemmetræning.  En hel ny verden har åbnet sig. Jeg er blevet bevidst om min vejrtrækning og om den ro en dyb fri vejrtrækning, kan give i hele kroppen. Og hvorledes den ro og vejrtrækning er af største betydning for stemmen. Jeg er blevet mere plejende overfor og taknemmelig for min stemme. Taknemmelig for alt det, min stemme formår og alt den afslapning den i virkeligheden har brug for. Det har nærmest været terapeutisk at besøge Inge, der hele tiden på den mest blide, tillidsskabende og kompetente måde har guidet mig igennem forskellige øvelser, øvelser der nu har resulteret i en frisk og rask måde at tale på. Jeg puster indimellem stadig bobler i en flaske for at pleje min stemme😉
Det kom bag på mig, hvor grænseoverskridende og uvant det er, at arbejde med noget så personligt som stemmen.  Derfor er det af yderste vigtighed at underviseren er kompetent og tillidsvækkende som Inge. Alle i ”kommunikationsfagene” burde tilbydes et ”stemmeforløb” på CSV.
Jeg kan nu se mig selv holde mange år i mit stemmekrævede job, som lærer. TAK for hjælpen.

Helle Christina Frandsen